Премиум услуги за агробизнеса Премиум услуги за агробизнеса

Актуално

Какво се крие зад готовността на Bayer да плати над 66 млрд. долара за да купи Monsanto?

Какво се крие зад готовността на Bayer да плати над 66 млрд. долара за да купи американският ГМО гигант - Monsanto?
09/09/2016 г.

Видяна: 1150 пъти
Тагове: агро | препарат глифозат | ГМО | Bayer | Bayer CropsScience | Bayer купува Monsanto | Monsanto |

Какво се крие зад готовността на Bayer да плати над 66 млрд. долара за да купи американският ГМО гигант - Monsanto? Дали просто бизнес стремежи и корпоративно желание за печалби, или пък предимно европейски и геостратегически интереси, и то не само в аграрната политика? Отговорите на тези въпроси ще станат ясни изглежда скоро, тъй като настъпателната кампания на германския концерн е повече от очевидна.

Bayer заявиха във вторник, че са готови да платят повече пари за да придобият Monsanto, след като американската компания отхвърли две предходни по-ниски оферти. Предложението от вторник сутринта е за 127,50$ за акция, което прави около 66 млрд. долара за цялата сделка, включително и покриване на дългове на Monsanto.

Последната оферта от страна на немците беше за 64 млрд. долара, но амерканският производител на ГМО и глифозат я отхвърли. Инвеститорите в САЩ биха искали да видят Bayer да достигне предложение за изкупуване на $ 135 за акция, според Ройтерс. Байер обмисля и враждебна оферта, ако се изправи пред опозиция от Monsanto.

Канцерогенният препарат глифозат се продава и в други големи корпорации, включително Syngenta и Bayer. Наскоро химикалът, който ежегодно убива хиляди фермери, получи зелена светлина да се продава в Европа за още една година и половина, въпреки че редица учени и лаборатории предупредиха официално, включително и чрез Световната здравна организация, че химикалът е вероятно канцерогенен.


© 2016 Агро Контрол